Pengaruh Pemberian Telur Rebus Terhadap Peningkatan Kadar Hemoglobin pada Remaja Putri dengan Anemia di SMA Negeri 07 OKU
DOI:
https://doi.org/10.57213/caloryjournal.v2i3.346Keywords:
Anemia, young women, boiled eggsAbstract
Anemia is estimated to affect half a billion women aged 15-49 years and 269 million children aged 6-59 months worldwide. The high prevalence of anemia among teenagers, if not handled properly, will continue into adulthood and will contribute greatly to maternal mortality rates, premature babies and babies with low birth weight. Meanwhile, the immediate impact of anemia in school-aged adolescents causes a lack of concentration and decreased learning achievement. An alternative solution to meet iron needs, many foods contain sources of Fe as a way to prevent and control the incidence of anemia. Eggs are one of the foods that contain Fe. Pre- experimental research with one group pretest posttest design with a population of all young women who experienced signs of anemia at SMA Negeri 07, sample 20. Statistical tests used the Paried Sample t-test. There was an increase in Hb levels in adolescent girls by 1.47gr/dl. The results of the paired t-test obtained a p value
= value 0.000 (p <0.05). There is an effect of giving boiled eggs on increasing hemoglobin levels in young women at SMA Negeri 07 OKU
References
Apriyanti, F. (2019). Hubungan Status Gizi Dengan Kejadian Anemia Pada Remaja Putri Sman 1 Pangkalan Kerinci Kabupaten Pelalawan Tahun 2019. Jurnal Doppler Universitas Pahlawan Tuanku Tambusai, 3(2), 18–21.
Astuti, E. R. (2023). Literature Review: Faktor-Faktor Penyebab Anemia pada Remaja Putri.
Basith, A., Agustina, R., & Diani, N. (2017). Faktor-Faktor Yang Berhubungan Dengan Kejadian Anemia Pada Remaja Putri. Dunia Keperawatan.
Budiarti, A., Anik, S., & Wirani, N. P. G. (2021). Studi Fenomenologi Penyebab Anemia Pada Remaja Di Surabaya. Jurnal Kesehatan Mesencephalon, 6(2). https://doi.org/10.36053/mesencephalon.v6i2.246
Desak, M. W., Prasetya, Hartanti, K. A., & Sutadarma, I. (2019). Hubungan Antara Anemia Dengan Prestasi Belajar Pada Siswi Kelas Xi Di Sman I Abiansemal Badung. E-Jurnal Medika Udayana, 8(4), 46.
Dinkes RI. (2019). Pelayanan Kesehatan Peduli Remaja (PKPR) Dinas Kesehatan Kabupaten (DKK) OKU Timur. OKU Timur: Dinas Kesehatan Kabupaten OKU.
Fitriana, F., & Dwi Pramardika, D. (2019). Evaluasi Program Tablet Tambah Darah pada Remaja Putri. Media Publikasi Promosi Kesehatan Indonesia (MPPKI), 2(3), 200–207. https://doi.org/10.56338/mppki.v2i3.807
Handayani, R. (2021). Pengaruh Pemberian Telur Ayam Kampung Rebus Dan Buah Pepaya Terhadap Peningkatan Kadar Hemoglobin Pada Remaja Putri Di Pondok Pesantren Tahfizh Alquds Putri Kota Pekanbaru. Poltekkes Kemenkes Riau. Diambil dari http://repository.pkr.ac.id/1610/
Harahap, N. R. (2018). Faktor- Faktor Yang Berhubungan Dengan Kejadian Anemia Pada Remaja Putri. Nursing Arts, 12(2), 78–90. https://doi.org/10.36741/jna.v12i2.78
Herawati, M., Rahayu, A. O. S., & Fatmawati. (2022). Pengaruh Konsumsi Telur Ayam Terhadap Peningkatan Kadar Haemoglobin Dalam Remaja Putri Di Sman 3 Siak Hulu. Jurnal Ilmiah Kebidanan Imelda, 8(1), 20–24. https://doi.org/10.52943/jikebi.v8i1.785
Jambura Journal of Health Sciences and Research, 5(2), 550– 561.
Jurnal Wacana Kesehatan, 5(2), 574. https://doi.org/10.52822/jwk.v5i2.151
Kemenkes RI. (2018). Pedoman Pencegahan dan Penanggulangan Anemia Pada Remaja Putri dan Wanita Usia Subur (WUS). Jakarta: Kementerian Kesehatan Republik Indonesia.
Kemenkes RI. (2020). Pencegahan dan Penangulangan Anemia. Jakarta: Kementerian Kesehatan Republik Indonesia.
Ketaren, Y. R. O. B. (2018). Hubungan Pola Makan dengan Angka Kejadian Anemia pada remaja Putri di SMA Pencawan Medan Tahun 2018. Politeknik Kesehatan Kemenkes Medan.
Kusumawati, E., Lusiana, N., Mustika, I., Hidayati, S., & Andyarini, E. N. (2018). Perbedaan Hasil Pemeriksaan Kadar Hemoglobin (Hb) Remaja Menggunakan Metode Sahli dan Digital (Easy Touch GCHb) - The differences in the result of examination of adolescent hemoglobin levels using sahli and digital methods (easy touch GCHb). ournal of Health Science and Preventio, 2(2). Diambil dari http://repository.uinsa.ac.id/id/eprint/1777/1/Estri Kusumawati_The differences in the result of examination.pdf
Nilma, Anjani, A. D., & Sari, D. J. E. (2023). Asuhan Kebidanan Pada Remaja Nn P Pengkonsumsian Telur Terhadap Penderita Anemia Pada Remaja Putri Di Puskesmas Tg Balai Karimun. Zona Kebidanan, 13(3), 84–93.
Novitasari, S. (2014). ubungan Tingkat Asupan Protein, Zat Besi, Vitamin C Dan Seng Dengan Kadar Hemoglobin Pada Remaja Putri di SMA Batik 1 Surakarta. Doctoral Dissertation. Surakarta.
Priyanti, S., Irawati, D., & Syalfina, A. D. (2020). Anemia Dalam Kehamilan. Mojokerto: STIKes Majapahit Mojokerto.
Putri, R. W., Khomariyah, N., & Retnaningsih, R. (2017). Pemberian Telur Ayam Rebus Pada Remaja Putri Usia 19 Tahun Yang Mengalami Anemia Defisiensi Besi. Jurnak Kesehatan Hesti Wira Sakti, 4(2).
Ridwan, M., Lestariningsih, S., & Lestari, G. I. (2018). Konsumsi Buah Kurma Meningkatkan Kadar Hemoglobin pada Remaja Putri. Jurnal Kesehatan Metro Sai Wawai, 11(2), 57. https://doi.org/10.26630/jkm.v11i2.1772
Rohimah, Y. T., & Haryati, D. S. (2014). Pengaruh Pemberian Zat Besi Hem dan Non Hem pada Diet Harian Terhadap Kadar Hemoglobin Remaja Putri yang Mengalami Anemia. Interest Jurnal Ilmu Kesehatan, 3(2). Diambil dari http://jurnal.poltekkes- solo.ac.id/index.php/Int/article/view/100
Salemba Medika.
Saraswati, P. M. I. (2021). Hubungan Kadar Hemoglobin (HB) Dengan Prestasi Pada Siswa Menengah Atas (SMA) Atau Sederajat. Jurnal Medika Hutama, 02(04), 1187–1191. Diambil dari https://jurnalmedikahutama.com/index.php/JMH/article/view/246/165
Sari, R., Septiasari, Y., Fitriyana, F., & Saputri, N. (2021). Pengaruh Konsumsi
Septi, S. I. P., Harahap, J. R., & Helina, S. (2022). Anemia Kehamilan. Pekan Baru: Taman Karya.
Stiesia, B. (2023). Pengaruh Pemberian Telur Rebus Dan Madu Terhadap Kadar Hemoglobin Remaja Putri Di Posyandu Remaja Raemadia Wilayah Kerja Puskesmas Seba Nusa Tenggara Timur Tahun 2023. Universitas Nasional Jakarta. Diambil dari http://repository.unas.ac.id/id/eprint/8248
Tarwoto, N. (2010). Kesehatan Remaja problem dan solusinya. Jakarta: Salemba Medika. Tim Poltekkes Depkes Jakarta 1. (2020). Kesehatan Remaja Problem dan Solusinya. Jakarta:
Telur Terhadap Peningkatan Kadar Hemoglobin Pada Remaja Putri Yang Mengalami Anemia.
WHO. (2023). Anemia. Diambil dari https://www.who.int/news-room/fact- sheets/detail/anaemia
Yulivatina, E. V. (2016). Hubungan Status Gizi dan Lama Menstruasi dengan Kejadian Anemia Pada Remaja Putri. Universitas Aisyiyah Yogyakarta.
Downloads
Published
How to Cite
Issue
Section
License
Copyright (c) 2024 Calory Journal : Medical Laboratory Journal
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License.