Analisis Proksimat Dan Skrining Fitokimia Tumbuhan Di Perairan Pantai Sekilak Kota Batam

Authors

  • Hesti Marliza Institut Kesehatan Mitra Bunda
  • Suci Fitriani Sammulia Institut Kesehatan Mitra Bunda
  • Delladari Mayefis Institut Kesehatan Mitra Bunda

DOI:

https://doi.org/10.57213/tjghpsr.v1i2.225

Keywords:

Riau Islands, Proximate Analysis, Secondary Metabolites, Macroalgae

Abstract

Riau Islands is one of the provinces in Indonesia that has abundant biodiversity. Biodiversity is the basis of various treatments and industrial discoveries in the pharmaceutical field in the future, people especially in developing countries depen on plants as medical ingredients to maintain their health. Therefore, efforts are needed to determine the content of primary and secondary metabolites obtained through proximate analysis and phytochemical screening test in plants. This study aims to explore and document the content of plant compounds on the Sekilak beach, Batam City. Amphiroa fragilissima was positive contained flavonoids, steroids, and saponins, water content 36,31%, ash content 44,09%, protein content 3,21%, fat content 8% and carbohydrate content 8,39%. Halimeda opuntia positive contained flavonoids compunds, alkaloids, and water content 27,68%, ash content 33,70%, fat content 7%, protein content 0,25%, and carbohydrate contain 31,37%. Halimeda macroloba positive contains flavonoids compounds, steroids, saponins, and water content 53,17%, ash content 13,26%, fat content 6%, protein content 1,00%, and carbohydrate content 26,57%.

References

AOAC (Assocation Of Official Analytical Chemist). 2007. Official Method Of Analysis Of The Association Of Official Analytical Chemist. Arlington : The Association Of Official Analytical Chemist, Inc.

Egziabher, T. B. G., & Edwards, S. (2013). Africa’s Potential For The Ecological Intensification Of Agriculture, 53(9), 1689–1699.

Fitria, L., Dewiyanti, I., Fadli, N., Studi, P., Kelautan, I., Darussalam, K., Aceh, K. B., Studi, P., Perairan, B., Darussalam, K., Aceh, K. B., & Selatan, A. (2019). Makroalga Di Perairan Teluk Kabupaten Aceh Selatan The Community Structure And The Percentage Cover Of Pendahuluan Kabupaten Aceh Selatan Merupakan Salah Satu Kabupaten Yang Berada Di Pantai Barat-Selatan Aceh . Aceh Tapaktuan . Batas-Batas Wilayah Aceh S. 2, 94–105.

Fitriningrum, R., & Susilowati, A. R. I. (2013). Analisis Kandungan Karbohidrat Pada Berbagai Tingkat Kematangan Buah Karika (Carica Pubescens) Di Kejajar Dan Sembungan, Dataran Tinggi Dieng, Jawa Tengah. Bioteknologi, 10(1), 6–14. Https://Doi.Org/10.13057/Biotek/C100102

Gazali, M., Nurjanah, ., & Zamani, N. P. (2019). The Screening Of Green Algae Halimeda Opuntia (Linnaeus) As An Antioxidant From The Coast Of West Aceh. Jurnal Ilmu Pertanian Indonesia, 24(3), 267–272. Https://Doi.Org/10.18343/Jipi.24.3.267

Hamim. (2012). Fungsi Air Dan Perannya Pada Tingkat Selular Dan Tumbuhan Secara Utuh. Modul Univeristas Terbuka, 1–51.

Handini, T., Sukarna, I. M., & Yuniyanti, A. D. (2019). Pemisahan Itrium Dengan Cara Ekstraksi Menggunakan Solven Topo. Eksplorium, 39(2), 105. Https://Doi.Org/10.17146/Eksplorium.2018.39.2.4419

Hasil, I. V, & Pembahasan, D. A. N. (2002). Keterangan : Data Disajikan Dalam Rataan ± Standar Deviasi. Superskrip Yang Berbeda Pada Kolom Yang Sama Menunjukkan Berbeda Sangat Nyata (P<0,01). 1957, 24–33.

Hidayat, E. B. (1995). Anatomi Tumbuhan Berbiji.

Ira, I., Rahmadani, R., & Irawati, N. (2018). Komposisi Jenis Makroalga Di Perairan Pulau Hari Sulawesi Tenggara (Spesies Composition Of Makroalga In Hari Island, South East Sulawesi). Jurnal Biologi Tropis, 18(2). Https://Doi.Org/10.29303/Jbt.V18i2.770

Iriwati. (2014). Fisiologi Perkembangan Tumbuhan (Nomor Ba 2101).

Istifada, D. S., & Saptarini, N. M. (2013). Aktivitas Senyawa Bioaktif Alga Merah (Rhodophyta) Sebagai Antimikroba. Farmaka, 16(1), 367–373.

Kadi, A. (1986). Beberapa Catatan Tentang Algae Berzat Kapur. Oseana, Xi(2), 60–71.

Kadi, A. (1987). Cara Mengenal Jenis-Jenis Dari Marga Halimeda Oleh Achmad. Cara Mengenal Jenis-Jenis Dari Marga Halimeda Oleh Achmad, Xii(1), 1–12.

Kadi, A. (2007). Analisis Protein. Mengenal Cara, 31–48.

Khadijah, K. (2019). Analisis Kandungan Proksimat, Antioksidan Dan Toksisitas Ekstrak Daun Samama (Anthocephalus Macrophylus) Dengan Penambahan Fuli Pala (Myristica Fragrant Houtt) Sebagai Minuman Fungsional. Techno: Jurnal Penelitian, 8(2), 287. Https://Doi.Org/10.33387/Tk.V8i2.1320

Leibo, R., Mantiri, D., & Gerung, G. (2017). Uji Aktivitas Antioksidan Dari Ekstrak Total Alga Hijau Halimeda Opuntia Linnaeus Dan Halimeda Macroloba Decaisne Dari Perairan Teluk Totok. Jurnal Pesisir Dan Laut Tropis, 4(2), 30. Https://Doi.Org/10.35800/Jplt.4.2.2016.14081

Lully Hanni Endarini, M.Farm, A. (2016). Farmakognisi Dan Fitokimia.

Maiti, & Bidinger. (1981). Journal Of Chemical Information And Modeling, 53(9), 1689–1699.

Mamuaja, C. F. (2017). Lipida. Unsrat Press, 1–119.

Marianingsih, P., Amelia, E., & Suroto, T. (2013). Inventarisasi Dan Identifikasi Makroalga Di Perairan Pulau Untung Jawa. Prosiding Semirata. Program Studi Pendidikan Biologi, Fkip - Untirta, 1(1), 219–223. Http://Jurnal.Fmipa.Unila.Ac.Id/Semirata/Article/View/611

Mendoza-González, A. C., Mateo-Cid, L. E., García-López, D. Y., & Acosta-Calderón, J. A. (2014). Diversity And Distribution Of Articulated Coralline Algae (Rhodophyta, Corallinales) Of The Atlantic Coast Of Mexico. Phytotaxa, 190(1), 045–063. Https://Doi.Org/10.11646/Phytotaxa.190.1.6

Musa, S., Sanger, G., & Dien, H. A. (2017). Angka Lempeng Total Gracilaria Edulis. 5(3), 184–189.

Nadia, L. (2010). Analisis Kadar Air Bahan Pangan. Bahan Ajar, 218. Www.Ut.Ac.Id

Ngarbingan, J. E. (2016). Analisis Kadar Karbohidrat Pada Biji Tumbuhan Pakis Haji (Cycas Rumphii Miq). Biopendix: Jurnal Biologi, Pendidikan Dan Terapan, 3(1), 63–67. Https://Doi.Org/10.30598/Biopendixvol3issue1page63-67

Nirwan, A., Husain, A. A. A., & Samawi, M. F. (2011). Struktur Komunitas Alga Koralin Bentuk Percabangan Pada Kondisi Perairan Yang Berbeda Di Pulau Laelae, Bonebatang Dan Badi Achmad Nirwan, Aidah A.A. Husain, Muh. Farid Samawi. 1–13.

Nurhayati, N., Apriani, S. N. K., Nurbayasari, R., & Murdinah, M. (2017). Komposisi Nutrisi Rumput Laut Calcareous Halimeda Opuntia Pada Lingkungan Perairan Indonesia. Jurnal Pascapanen Dan Bioteknologi Kelautan Dan Perikanan, 12(1), 13–22. Https://Doi.Org/10.15578/Jpbkp.V12i1.291

Nutrisi, J., Makanan, D. A. N., Peternakan, F., & Hasanuddin, U. (2014). Pakan Berbahan Jerami Padi , Daun Gamal Dan Urea Mineral Molases Liquid Pakan Berbahan Jerami Padi , Daun Gamal.

Polignano, M. V. (2019). Journal Of Chemical Information And Modeling, 53(9), 1689–1699.

Ramadhani, A. Y., Saputro, A. A., Wahyuni, L., Pahlevi, M. A., & Aprianto, M. (2019). Karbohidrat 1. Journal Of Chemical Information And Modeling, 53(9), 1689–1699.

Riniatsih, I., Munasik, M., Suryono, C. A., Azizah, R., Hartati, R., Pribadi, R., & Subagiyo, S. (2017). Komposisi Makroalga Yang Berasosiasi Di Ekosistem Padang Lamun Pulau Tumpul Lunik, Pulau Rimau Balak Dan Pulau Kandang Balak Selatan, Perairan Lampung Selatan. Jurnal Kelautan Tropis, 20(2), 117. Https://Doi.Org/10.14710/Jkt.V20i2.1738

Ritonga, P. S. (2011). Jurnal Sosial Budaya, Vol. 8 No. 02 Juli-Desember 2011. 8(02), 267–276.

Rohyani, I. S., Aryanti, E., & Suripto, S. (2015). Potensi Nilai Gizi Tumbuhan Pangan Lokal Pulau Lombok Sebagai Basis Penguatan Ketahanan Pangan Nasional. Jurnal Sains Teknologi & Lingkungan, 1(1), 43–47. Https://Doi.Org/10.29303/Jstl.V1i1.12

Romadhoni. (2017). Isolasi Pektin Dari Kulit Pisang Kepok (Musa Balbisiana Abb) Dengan Metode Refluks Menggunakan Pelarut Hcl Encer. Manajemen Pengembangan Bakat Minat Siswa Di Mts Al-Wathoniyyah Pedurungan Semarang, 2–3.

Salosso, Y. (2019). Agar Content And Active Compound Of Red Macroalgae Found In Arubara Waters , Ende Regency. Prosiding Simposium Nasional Kelautan Dan Perikanan Vi, 351–358.

Sari, W. I. (1999). Modul Kuliah. In Pengembangan Rancangan Pembelajaran Matematika.

Sarwono. (2004). Bab Ii Kajian Teori 2.1. Persepsi Terhadap Lingkungan Sekitar, 1997, 5–21.

Tohir, A., M. 2010. Teknik Ekstraksi Dan Aplikasi Beberapa Pestisid Anabatic Untuk Menurunkan Palatabilitas Ulat Grayak (Spodoptera Liturafabr.). Buletin Teknik Pertanian.15(1): 37-40.

Toni, D., & Hijau, L. (2017). Analisis Proksimat Dan Aktivitas Antioksidan Pada Rumput Laut Merah Gracilaria Textorii (Suringar) De Toni. Dan Rumput Laut Hijau Ulva Lactuta Linn. Tugas Akhir.

Vionita, N. N. T., & Insafitri, I. (2020). Analisis Proksimat Daun Dan Propagul Mangrove (Avicennia Marina Dan Avicennia Lanata) Di Ekowisata Mangrove Wonorejo Surabaya. Juvenil:Jurnal Ilmiah Kelautan Dan Perikanan, 1(1), 47–57. Https://Doi.Org/10.21107/Juvenil.V1i1.6800

W Purwasih. (2017). Analisis Proksimat. Ilmu Pangan, 1–5.

Waluyo, W., Permadi, A., Fanni, N. A., & Soedrijanto, A. (2019). Analisis Kualitas Rumput Laut Gracilaria Verrucosa Di Tambak Kabupaten Karawang, Jawa Barat. Grouper, 10(1), 32. Https://Doi.Org/10.30736/Grouper.V10i1.50

Winowoda, S. D., Flora, M., Singkoh, O., Siahaan, R., Biologi, P. S., & Ratulangi, S. (2020). Kekayaan Dan Potensi Senyawa Bioaktif Makroalga Di Pesisir Atep Oki, Kabupaten Minahasa, Sulawesi Utara. Jurnal Pesisir Dan Laut Tropis, 8(3), 7–16. Https://Doi.Org/10.35800/Jplt.8.3.2020.30454

Wink, M. (2008). Ecological Roles Of Alkaloids. Wink, M. (Eds.)Modern Alkaloids, Structure, Isolation Synthesis And Biology,Wiley, Jerman: Wiley-Vch Verlag Gmbh & Co. Kgaa

Yenrina, R. (2015). Metode Analisis Bahan Pangan Dan Komponen Bioaktif. In Persepsi Masyarakat Terhadap Perawatan Ortodontik Yang Dilakukan Oleh Pihak Non Profesional (Vol. 1, Nomor 9).

Yulianto, A., Setiaputri, A. A., Aprillia, A., & Nurjanah, N. (2020). Karakterisasi Komponen Kimia Dan Screening Fitokimia Halimeda Halimeda Macroloba Dari Perairan Jakarta. Prosiding Seminar Nasional Hasil Riset Pengolahan Produk Dan Bioteknologi Kelautan Dan Perikanan, October, 57–66.

Downloads

Published

2023-06-30

How to Cite

Hesti Marliza, Suci Fitriani Sammulia, & Delladari Mayefis. (2023). Analisis Proksimat Dan Skrining Fitokimia Tumbuhan Di Perairan Pantai Sekilak Kota Batam. The Journal General Health and Pharmaceutical Sciences Research, 1(2), 41–54. https://doi.org/10.57213/tjghpsr.v1i2.225