Hubungan Pengetahuan dan Sikap dengan Kejadian Anemia pada Ibu Hamil di Wilayah Kerja Puskesmas Laubaleng, Kecamatan Laubaleng, Kabupaten Karo Tahun 2023
DOI:
https://doi.org/10.57213/naj.v3i3.637Keywords:
Knowledge, Attitude, Pregnancy, AnemiaAbstract
Anemia is a condition in which the body has too few red blood cells (erythrocytes) which contain hemoglobin which functions to carry oxygen to all body tissues. Signs and symptoms of anemia include fatigue, weakness, decreased capacity/ability or work productivity. Anemia in pregnancy is a condition in which the mother has Hb levels below 11 gr% in the first and second trimesters or levels <10.5 gr% in the third trimester (Proverawati, 2016). One of the biggest health problems suffered by pregnant women in the world is anemia because it is a direct cause of death. Globally, the prevalence of anemia suffered by people around the world is 2.3 billion. Around 50% of it is caused by iron deficiency anemia (World Health Organization (WHO, 2017). The type of research used in this study is analytical with a cross-sectional approach. Cross-sectional is a research approach that emphasizes the time of measurement/observation of independent and dependent variable data only once at one time. This study was conducted to determine the relationship between one variable and another. (Notoatmodjo, 2018)
References
Andriani, M., & Wirjatmaji, B. (2016). Peranan gizi dalam siklus kehidupan. Jakarta: Prenada Media Group.
Angrainy, R. (2017). Hubungan pengetahuan dengan sikap ibu hamil dalam pencegahan anemia pada kehamilan di Puskesmas Rumbai Bukit tahun 2016. Jurnal Endurance, 2(1), 62.
Aritonang, I. (2016). Perencanaan dan evaluasi program intervensi gizi kesehatan. Yogyakarta: Leutika Book dan Cebio.
Asrinah, dkk. (2017). Asuhan kebidanan masa kehamilan. Yogyakarta: Graha Ilmu.
Azwar, S. (2015). Sikap manusia: Teori dan pengukurannya. Yogyakarta: Pustaka Pelajar.
Dewi, K. (2017). Ilmu gizi untuk praktisi kesehatan. Yogyakarta: Graha Ilmu.
Erwin, R. R., Machmud, R., & Utama, B. I. (2017). Hubungan pengetahuan dan sikap ibu hamil dengan kepatuhan dalam mengonsumsi tablet besi di wilayah kerja Puskesmas Seberang Padang tahun 2013. Jurnal Kesehatan Andalas, 6(3).
Fauziah, D. (2017). Hubungan pengetahuan dan sikap ibu hamil tentang anemia dengan kejadian anemia di wilayah kerja Puskesmas Singaparna Kecamatan Singaparna Kabupaten Tasikmalaya tahun 2017. Jurnal Bidkesmas, 2(8).
Gallagher, M. L. (2017). The nutrients and their metabolism. In L. K. Mahan & S. Escott-Stump (Eds.), Krause’s food, nutrition, and diet therapy (12th ed.). Philadelphia: Saunders.
Irianto, K. (2014). Gizi seimbang dalam kesehatan reproduksi (Balanced nutrition in reproductive health). Bandung: Alfabeta.
Kementerian Kesehatan Republik Indonesia. (2018). Riset kesehatan dasar. Jakarta.
Kristiyanasari, W. (2018). Gizi ibu hamil. Yogyakarta: Nuha Medika.
Masturah. (2017). Faktor-faktor yang mempengaruhi status gizi ibu hamil pada masa kehamilan yang berkunjung ke Puskesmas Meutulang Kecamatan Panton Reu Kabupaten Aceh Barat. Skripsi. Program Studi Ilmu Kesehatan Masyarakat, Fakultas Kesehatan Masyarakat, Universitas Teuku Umar, Meulaboh, Aceh Barat.
Mubarak, W. I. (2015). Ilmu keperawatan komunitas: Konsep dan aplikasi. Jakarta: Salemba Medika.
Notoatmodjo, S. (2018). Metodologi penelitian kesehatan. Jakarta: Rineka Cipta.
Notoatmodjo, S. (2017). Pendidikan.
Downloads
Published
Issue
Section
License
Copyright (c) 2024 NAJ : Nursing Applied Journal

This work is licensed under a Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License.