Penetapan Kadar Mineral Besi (Fe) dan Kalsium (Ca) pada Biji Buah Markisa Konyal dengan Metode Spektrofotometri Serapan Atom (SSA)
DOI:
https://doi.org/10.57213/jrikuf.v3i1.529Keywords:
Iron, Calcium, Spectrophotometry, Passion FruitAbstract
Research has been conducted on the determination of iron (Fe) and calcium (Ca) mineral levels in konyal passion fruit seeds (Passiflora ligularis Juss) using the Atomic Absorption Spectrophotometry (AAS) method. The purpose of this study was to determine the levels of Iron (Fe) and Calcium (Ca) in konyal passion fruit seeds. This study consisted of qualitative analysis and quantitative analysis. Qualitative tests for iron (Fe) were carried out by color reaction tests using ammonium thiocyanate and potassium hexacyanoferrate solutions, for calcium (Ca) using ammonium oxalate solution and flame tests, positive results were obtained indicating the presence of iron (Fe) and Calcium (Ca) levels in the sample. Quantitative analysis was measured by Atomic Absorption Spectrophotometry (AAS) method using Fe cathode lamp at a wavelength of 248.3 nm, and Ca with a wavelength of 422.7 nm, carried out with 3 repetitions so that the average iron (Fe) content was obtained at 0.0899 ± 0.000383 mg/g and calcium (Ca) at 3.2009 ± 0.033252 mg/g.
References
Almatsier, S. (2004). Prinsip dasar ilmu gizi. PT Gramedia.
Anggraini, A. (2022). Penetapan kadar fenolat total dan aktivitas antioksidan ekstrak biji markisa konyal (Passiflora lingularis F. lobalata) menggunakan spektrofotometri UV-Vis. [Skripsi, Universitas Perintis Indonesia].
Das, M., & Das, R. (2012). Need of education and awareness towards zinc supplementation: A review. International Journal of Nutrition and Metabolism, 4(3), 45–50.
Day, R. A., & Underwood, A. L. (1996). Analisa kimia kuantitatif (Edisi ke-5, A. H. Pudjaatmaka, Penerjemah). Erlangga.
Departemen Kesehatan Republik Indonesia. (2008). Farmakope herbal Indonesia (Edisi I). Departemen Kesehatan Republik Indonesia.
Douglas, C., & Bauer, M. D. (2014). Calcium supplements and fracture prevention. The New England Journal of Medicine, 1539–1543.
Gandjar, I. G., & Rohman, A. (2007). Kimia farmasi analisis. Pustaka Belajar.
Gumantan, A., Mahfud, I., & Yuliandara, R. (2020). Tingkat kecemasan seseorang terhadap pemberlakuan new normal dan pengetahuan terhadap imunitas tubuh. Sport Science and Education Journal, 1(2).
Karsinah, F. H., Silalahi, A., & Manshur. (2007). Eksplorasi dan karakterisasi plasma nurfah tanaman markisa. Balitro Solok Sumbar.
Kaswar, A. B., Risal, A. K. N., Fatiah, & Nurjannah. (2020). Klasifikasi tingkat kematangan buah markisa menggunakan jaringan syaraf tiruan berbasis pengolahan citra digital. Universitas Negeri Makassar.
Kawakami, S., Morinaga, M., Tsukamoto-sen, S., Mori, S., & Matsui, Y. (2022). Karakteristik konstituen dan sifat fungsional ekstrak biji markisa.
Kuniano, D. (2015). Menjaga kesehatan di usia lanjut. Jurnal Olahraga Prestasi, 11(2), 19–30.
Kusumah, S. H., Pebrianti, S. A., & Maryatilah, L. (2021). Uji aktivitas antioksidan buah dan sirup markisa ungu menggunakan metode DPPH. Jurnal Fakultas Teknik, 2(1), 25–32. https://www.jurnal.unisa.ac.id/index.php/jft/article/view/45
Mawar, N., Rosmalinda, S., & Theodora, M. V. N. (2023). Pengaruh pemberian ZPT GA3 terhadap pertumbuhan berbagai varietas tanaman markisa (Passiflora edulis). Universitas Sisingamangaraja XII Tapanuli.
Mudeng, G. N. L., Paruntu, M. E., & Assa, Y. A. (2016). Gambaran magnesium serum pada pekerja bangunan. Jurnal E-Biomedik, 4(2), 2–5. https://doi.org/10.35790/ebm.4.2.2016.14630
Nasir, M. (2019). Spektrofotometri serapan atom. Syiah Kuala University Press.
Ovelando, R., Nabilla, M. A., & Surrest, A. H. (2019). Fermentasi buah markisa (Passiflora) menjadi asam sitrat. Jurnal Ilmu Teknik Sriwijaya, 1(1), 103409.
Paramitha, S. T. (2018). Optimalisasi pemanfaatan mineral fosfor dalam membentuk kesehatan fisik anak usia dini melalui reedukasi keluarga. Gladi Jurnal Ilmu Keolahragaan, 9(1), 24–34. https://doi.org/10.21009/gjik.091.02
Pattola, D., dkk. (2020). Gizi kesehatan dan penyakit. Yayasan Kita Menulis.
Pertanianku.com. (2016). Fakta ilmiah buah markisa. Diakses pada 20 November 2023, dari https://www.pertanianku.com/fakta-ilmiah-buah-markisa/
Polii, R., & Engka, J. N. A. (2016). Hubungan kadar natrium dengan tekanan darah pada remaja. Jurnal E-Biomedik (EBm), 4(2), 1–7.
Prambudi, H. (2019). Perbandingan kadar besi (Fe) pada sawi putih dengan sawi hijau yang dijual di beberapa pasar Kabupaten Cirebon. Publicitas, 1(1), 8.
Prasetyo, & Inoriah, E. (2013). Pengelolaan budidaya tanaman obat-obatan: Bahan simplisia. Badan Penerbitan Fakultas Pertanian UNIB.
Prio, Y. A. (2022). Analisis tingkat pengetahuan fungsi kalium untuk tubuh. Jurnal Edukasimu, 2(2), 1–8. http://ejournal3.undip.ac.id/index.php/jkm
Raimond. (1993). Perbandingan metode dekstruksi basah dan kering secara spektrofotometri serapan atom. Lokakarya Nasional Jaringan Kerjasama Kimia Analitik Indonesia, Yogyakarta.
Rohman, A. (2007). Kimia farmasi analisis. Pustaka Pelajar.
Rudnicki, M., Oliveira, M. R., Pereira, T. V., Reginanto, F. H., Dalpizzol, & Moreira. (2007). Antioxidant and antiglycation properties of Passiflora alata and Passiflora edulis extract. Journal of Agricultural and Food Chemistry.
Sastrohamidjojo, H. (1991). Spektroskopi. Liberty.
Setyawati, V. A. V., & Hartini, E. (2018). Dasar ilmu gizi kesehatan masyarakat. CV Budi Utama.
Siregar, A. E. H., & Gultom, T. (2018). Karakterisasi morfologi markisa (Passiflora) di Kabupaten Karo Sumatera Utara. Prosiding Seminar Nasional Biologi dan Pembelajarannya Universitas Negeri Medan, 7–10.
Sri Asmorowati, D., & Sumarti, S. (2020). Perbandingan metode destruksi basah dan destruksi kering untuk analisis timbal dalam tanah di sekitar laboratorium kimia FMIPA UNNES. Indonesian Journal of Chemical Science, 09(03), 02–05. http://journal.unnes.ac.id/sju/index.php/ijcs
Sugito, S., & Marliyana, S. D. (2021). Uji performa spektrofotometer serapan atom Thermo Ice 3000 terhadap logam Pb menggunakan CRM 500 dan CRM 697 di UPT Laboratorium Terpadu UNS. Indonesian Journal of Laboratory, 4(2), 67. https://doi.org/10.22146/ijl.v4i2.67438
Susilo, E. (2015). Karya dari budidaya markisa. Literindo.
Suswati, S., Indrawati, A., & Masitoh, B. (2018). Sosialisasi dan pembuatan sirup markisa dan masker limbah buah markisa pada kelompok PKK. Universitas Negeri Medan.
Vogel. (1985). Buku teks analisis anorganik kualitatif makro dan semi mikro (Edisi ke-5). PT Kalman Medika Pustaka.
Vuolo, M. M., Lima, G. C., & Junior, M. R. (2019). Passiflora edulis peel flour and health effects. In Flour and Breads and Their Fortification in Health and Disease Prevention.
Watson, D. G. (2010). Analisis farmasi BA untuk mahasiswa farmasi dan praktisi kimia farmasi. EGC.
Downloads
Published
Issue
Section
License
Copyright (c) 2024 Jurnal Riset Ilmu Kesehatan Umum dan Farmasi (JRIKUF)
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License.