Gambaran Kadar Trigliserida Pada Mahasiswa Penikmat Seblak di Kampus Stikes Karsa Husada Garut

Authors

  • Sugiah Sugiah STIKes Karsa Husada Garut
  • Aceng Ali Awaludin STIKes Karsa Husada Garut
  • Lia Mar’atiningsih STIKes Karsa Husada Garut
  • M. Hadi Sulhan STIKes Karsa Husada Garut
  • Gina Nafsa Mutmaina STIKes Karsa Husada Garut
  • Mamay Mamay STIKes Karsa Husada Garut
  • Astari Nurisani STIKes Karsa Husada Garut
  • Meti Rizki Utari STIKes Karsa Husada Garut
  • Dendi Leona STIKes Karsa Husada Garut

DOI:

https://doi.org/10.57213/jrikuf.v3i1.496

Keywords:

Seblak, Students, Triglycerides, Hypertriglyceridemia

Abstract

Seblak is a typical food or culinary dish from the city of Bandung, West Java, derived from the words segak and nyegak which mean stinging with a composition consisting of chewy crackers sautéed in onion-spiced sauce, which is sometimes added with sausage, eggs, sliced ​​vegetables, meatballs, shrimp, squid. and others. This study aims to determine the description of triglyceride levels in seblak connoisseurs at the STIKes Karsa Husada Garut Campus. The research design used in this study was descriptive in nature, the GPO-PAP examination method with the measurement results in the form of triglyceride levels in mg/dl. This measurement scale is included in the ordinal measurement scale. The research was conducted at the Karsa Husada Garut STIKes Clinical Chemistry Laboratory in June 2023. Samples were obtained from venous blood of D3 Health Analyst students at STIKes Karsa Husada Garut. The definition of student in the Big Indonesian Dictionary (KBBI) is a student who studies at a university. Students' eating habits are determined by culture, lifestyle, beliefs and the environment in which the community lives. Increased triglyceride levels (hypertriglyceridemia) is one part of dyslipidemia which is the main factor causing coronary heart disease. Hypertriglyceridemia has a role in causing coronary heart disease. Based on the average results obtained, it can be concluded that the research results depict triglyceride levels in students of consuming seblak at STIKes Karsa Husada Garut campus, most of the respondents had normal triglyceride levels.

References

Andayani, S. R. (2006). Makanan tradisional masyarakat Betawi. Bandung: Balai Kajian Sejarah dan Nilai Tradisional.

Depdiknas. (2012). Kamus besar bahasa Indonesia. Jakarta: Gramedia Pustaka Utama.

Djaelani, M. A. (2015). Pengaruh pencelupan pada air mendidih dan air kapur sebelum penyimpanan terhadap kualitas telur ayam ras (Gallus L.). Buletin Anatomi dan Fisiologi, 2(1), 24–30.

Erintya, F. Y. (2015). Pemeriksaan kadar trigliserida pada obesitas tipe 1. Sekolah Tinggi Ilmu Kesehatan Insan Cendekia Medika, Jombang.

Farizal, J., & Martina, L. (2019). Hubungan kadar trigliserida dengan mahasiswa obesitas. Avicenna: Jurnal Ilmiah, 14(2), 42–46.

Fasli, J., Nur, I. L., Susanti, N., Oenzil, F., et al. (2006). Hubungan lingkar pinggang dengan kadar gula darah, trigliserida, dan tekanan darah pada etnis Minang di Kabupaten Padang Pariaman, Sumatera Barat.

Fathony, A., et al. (2021). Perkembangan pemasaran home industri kerupuk seblak dan mie seblak melalui Instagram dan WhatsApp di Kelurahan Patokan Kecamatan. Guyub, 2(3), 1059–1072. https://doi.org/10.33650/guyub.v2i3.3212

Fauziah, Y. N., & Suryanto. (2012). Perbedaan kadar trigliserida pada penderita diabetes melitus tipe 2 terkontrol dengan diabetes melitus tipe 2 tidak terkontrol. Fakultas Kedokteran dan Ilmu Kesehatan, Universitas Muhammadiyah Yogyakarta.

Hardoko, T., Tefvina, I. S., & Nuri, A. A. (2013). Karateristik kwetiau yang ditambah tepung tapioka dan rumput laut (Gracilaria gigas harvey). Jurnal Perikanan dan Kelautan.

Hidayati, D. R. (2017). Hubungan asupan lemak dengan kadar trigliserida dan indeks massa tubuh civitas akademika UNY. Jurnal Prodi Biologi UNY, 1(6), 1–2.

Intani, R. (2014). Kiat penjual makanan tradisional dalam menembus pasar. Patanjala, 6(2), 315–328.

Lestari, S., Santosa, S., & Sukesi. (2017). Perbedaan trigliserida serum dari darah yang dibekukan sebelum di centrifuge dan sesudah di centrifuge. Universitas Muhammadiyah Semarang, Semarang.

Lingga, L. (2012). Sehat dan sembuh dengan lemak. Jakarta: PT. Elex Media Komputindo.

Marks, B. D., et al. (2000). Basic medical biochemistry. ECG.

Rahmawati, R. (2014). Pengaruh pemberian sup jamur tiram (Pleurotus ostreatus) terhadap kadar trigliserida pada subjek obesitas. Journal of Nutrition College, 3(4), 943–950.

Rahmawati, R. (2019). Gambaran kadar trigliserida pada orang dengan obesitas (Studi di Dusun Kapringan, Desa Dukuh Klopo, Kecamatan Kabupaten Jombang). (Doctoral dissertation, Stikes Insan Cendekia Medika Jombang).

Setiawan, B., & Sholikhah, I. (2017). Analisis kadar trigliserida pada mahasiswa pengonsumsi junk food di institusi pendidikan X di kota Yogyakarta. Ace Jurnal Ilmiah, 38(12), 33–39.

Setiono, L. Y., Suhartono, T., & Purwoko, Y. (2012). Dislipidemia pada obesitas dan tidak obesitas di RSUP dr. Kariadi dan laboratorium klinik swasta di Kota Semarang. (Doctoral dissertation, Fakultas Kedokteran).

Subandrate, S., & Sinulingga, S. (2020). Uji fitokimia dan potensi antidiabetes fraksi etanol air benalu kersen (Dendrophtoe petandra (L.) Miq). Canrea Journal, 16(1), 76–83.

Subrata, M., Martsiningsik, & Carolina. (2016). Gambaran perbedaan kadar kolesterol total metode CHOD-PAP (Cholesterol Oxidase-Peroxidase Aminoantypirin) sampel serum dan sampel plasma EDTA. Retrieved from https://www.teknolabjournal.com

Suloi, A. N. F., Budyghifari, L., Dwi Arista, S. S., & Laga, A. (2019). Pengaruh konsentrasi kentos kelapa terhadap degradasi lemak daging ayam. Canrea Journal: Food Technology, Nutrition, and Culinary Journal. https://doi.org/10.20956/canrea.v2i1.176

Sumarni, T. (2017). Perbandingan kadar trigliserida menggunakan alat POCT (Point of Care Test) dan spektrofotometer. Universitas Muhammadiyah Semarang.

Widiastuti, J. (2020). Pengaruh kebiasaan konsumsi junk food terhadap kejadian obesitas remaja. Jurnal Kesehatan, 6(6), 9–33. Retrieved from http://eprints.poltekkesjogja.ac.id

Downloads

Published

2025-01-10

How to Cite

Gambaran Kadar Trigliserida Pada Mahasiswa Penikmat Seblak di Kampus Stikes Karsa Husada Garut. (2025). Jurnal Riset Ilmu Kesehatan Umum Dan Farmasi (JRIKUF), 3(1), 82-96. https://doi.org/10.57213/jrikuf.v3i1.496

Similar Articles

You may also start an advanced similarity search for this article.