Kepercayaan Pantangan Makanan dan Keragaman Pangan dengan Kejadian KEK pada Ibu Hamil di Wilayah Kerja Puskesmas Talise
DOI:
https://doi.org/10.57213/antigen.v3i2.685Keywords:
Food Taboo Belief, Food Diversity, CED, Pregnant Women.Abstract
The World Health Organization (WHO) says that the incidence of Chronic Energy Deficiency (CED) in pregnant women globally ranges from 35-75%. In Indonesia, the prevalence of CED in 2023 was 16.9% and in Central Sulawesi it was 21.3%. In 2022, Talise Public Health Center was in the highest ranks regarding prevalence of CED, it was 25.99%. This study aims to analyze the correlation between food taboo beliefs and food diversity toward the incidence of CED in pregnant women in the Talise Public Health Center working area.This type of research is quantitative using a case control design with a population of all pregnant women with CED. This research was conducted in November 2024. The total of sample was 32 respondents that taken by using total sampling technique. Based on the results of the chi square test on food taboo beliefs that p-value = 0.210> ∝ 0.05, then on food diversity had p-value = 0.022 < ∝ 0.05 value. There is a correlation between food diversity and the incidence of CED among pregnant women in the Talise Public Health Center working area.
References
Anjelika, Ihsan, M. H., & Dammalewa, J. Q. (2021). Faktor-faktor yang berhubungan dengan kejadian KEK pada ibu hamil di wilayah kerja Puskesmas Kolono Kabupaten Konawe Selatan. Jurnal Ilmiah Karya Kesehatan, 2(1), 25–34. https://stikesks-kendari.e-journal.id/jikk
Auditna, W., Budiman, & Baculu, E. (2019). Persepsi ibu hamil terhadap makanan tabu di Desa Bulubete Kecamatan Dolo Selatan Kabupaten Sigi. Jurnal Kolaboratif Sains, 1(1), 460–470.
Dinas Kesehatan Kota Palu. (2022). Data ibu hamil KEK Kota Palu.
Fibrila, F., Herlina, H., Ridwan, M., & Harnanto, A. M. (2022). Faktor dominan penyebab kejadian kekurangan energi kronik pada ibu hamil. Jurnal Medikes (Media Informasi Kesehatan), 9(1), 1–16.
Hasyim, H., Aulia, D. G., Agustine, F. E., Rava, E., Aprillia, N., & Iswanto, I. (2023). Faktor-faktor yang berhubungan dengan kekurangan energi kronik (KEK) pada ibu hamil (Literature review). JIK: Jurnal Ilmu Kesehatan, 7(1), 87.
Ihtirami. (2020). Hubungan pola makan terhadap kejadian kurang energi kronik pada ibu hamil trimester I di wilayah kerja Puskesmas Kassi-Kassi Kota Makassar. Jurnal Kesehatan, 9, 1689–1699. [Catatan: URL tidak valid – mohon verifikasi ulang.]
Kencana Sari, Suparmi, Rosa, B. C., Amaliah, N., & Handayani, N. (2018). Laporan Riskesdas 2018 Nasional (p. 156). Lembaga Penerbit Balitbangkes.
Mardiyati, R. A., Damayanti, K. E., & Hermasari, B. K. (2019). Pengaruh kelas ibu hamil terhadap persepsi budaya pantang makan. Jurnal Kesehatan, 2(1), [Nomor ISSN/halaman diperlukan jika tersedia].
Mijayanti, R., Sagita, Y. D., Fauziah, N. A., & Fara, Y. D. (2020). Faktor-faktor yang berhubungan dengan kurang energi kronik (KEK) pada ibu hamil di UPT Puskesmas Rawat Inap Sukoharjo Kabupaten Pringsewu tahun 2020. Jurnal Maternitas Aisyah, 1(3), 205–219.
Musaddik, Putri, L. A. R., & M, H. I. (2022). Hubungan sosial ekonomi dan pola makan dengan kejadian kekurangan energi kronis (KEK) pada ibu hamil di wilayah kerja Puskesmas Nambo Kota Kendari. Jurnal Gizi Ilmiah, 9(2), 20.
Retni, A., & Ayuba, A. (2021). Pola konsumsi pada ibu hamil KEK di wilayah kerja Puskesmas Talaga Jaya Kabupaten Gorontalo. Zaitun (Jurnal Ilmu Kesehatan), 8(1), 1–11. https://doi.org/10.31314/zijk.v8i1.1154
Sri Fauziana, & Fayasari, A. (2020). Hubungan pengetahuan, keragaman pangan, dan asupan gizi makro mikro terhadap KEK pada ibu hamil. Binawan Student Journal, 2(1), 191–199. https://doi.org/10.54771/bsj.v2i1.107
Sulistianingsih, E. T., Ekasari, T., & Ermawati, I. (2024). Hubungan pola makan ibu hamil dengan kejadian kekurangan energi kronik (KEK) pada trimester pertama di Desa Jambesari. TRILOGI: Jurnal Ilmu Teknologi, Kesehatan, dan Humaniora, 5(2), 268–279. https://doi.org/10.33650/trilogi.v5i2.8606
Waryana, W., Sitasari, A., & Febritasanti, D. W. (2019). Intervensi media video berpengaruh pada pengetahuan dan sikap remaja putri dalam mencegah kurang energi kronik. AcTion: Aceh Nutrition Journal, 4(1), 58. https://doi.org/10.30867/action.v4i1.154
World Health Organization. (2022). Regional nutrition strategy: Addressing malnutrition and micronutrient deficiencies.
Downloads
Published
Issue
Section
License
Copyright (c) 2025 Antigen : Jurnal Kesehatan Masyarakat dan Ilmu Gizi

This work is licensed under a Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License.