Hubungan Pola Makan Terhadap Kejadian Gastritis Pada Mahasiswa Fakultas Kesehatan Universitas Muhammadiyah Sukabumi
DOI:
https://doi.org/10.57213/naj.v3i2.549Keywords:
Eating patterns, Gastritis, StudentAbstract
Eating patterns are a person's way or effort in organizing and choosing and using food ingredients every day, including types of food, frequency of eating and portions of food by paying attention to health factors and nutritional status. Students are often trapped in unhealthy and irregular lifestyles, even experiencing eating disorders. Eating disorders can cause gastritis symptoms ranging from mild to severe. This study aims to determine the relationship between diet and the incidence of gastritis in health faculty students at Muhammadiyah University, Sukabumi. This research method uses a quantitative method with descriptive correlation using a cross sectional approach on 83 health faculty students using purposive sampling techniques. statistical analysis using the chi-square test. The results of this study were 43 out of 83 people (51.8%) with poor eating patterns with a P value of 0.000 < 0.005. The conclusion is that there is a relationship between diet and the incidence of gastritis in health faculty students at Muhammadiyah University, Sukabumi.
References
Amaliyah, M., Rahayu, D. S., Luthfiyah, N., & Dwi, K. (2021). Pola konsumsi makan remaja di masa pandemi COVID-19. Jurnal Tata Boga, 10(1), 129–137. https://ejournal.unesa.ac.id/index.php/jurnal-tata-boga/
Amelia Permana Putri, D., Hadiyanto, H., & Tarwati, K. (2022). Hubungan pola makan dan stres dengan kejadian gastritis pada siswa SMPN 14 Kelurahan Baros Kota Sukabumi. Jurnal Perawat Indonesia, 125–134.
Diliyana, Y. F., & Utami, Y. (2020). Hubungan pola makan dengan kejadian gastritis pada remaja di wilayah kerja Puskesmas Balowerti Kota Kediri. Journal of Nursing Care & Biomolecular, 5(1), 19–24. http://www.stikesmaharani.ac.id/ojs-2.4.3/index.php/JNC/article/view/148/162
Eka Restiana, D. (n.d.). Hubungan pola makan dengan kejadian gastritis pada remaja kelas X di MA Walisongo Kecamatan Kebonsari Kabupaten Madiun.
Fajariyah, N., Argarini, D., & Chastiti, A. L. (2023). Hubungan pengetahuan dan pola makan dengan kejadian gastritis pada remaja di SMA Negeri 93 Jakarta Timur. Jurnal Akademi Keperawatan Husada Karya Jaya, 9(1), 13–14.
Fatchi Rohiya, H. (2022). Hubungan pola makan dan stres dengan gejala gastritis pada remaja di MA Ibnul Qoyyim Putri Sleman (Skripsi). Diajukan kepada [Nama Universitas].
Istiany, A. M. S., & Ruslanti, M. S. (2013). Gizi terapan (E. Kuswandi, Ed.). PT Remaja Rosdakarya.
Liliandriani, A., Abidin, U. W., & Inrawati, I. (2021). Hubungan pola makan dengan kejadian gastritis pada mahasiswa Fakultas Kesehatan Masyarakat Universitas Al Asyariah Mandar. Journal Peqguruang: Conference Series, 3(2), 789. https://doi.org/10.35329/jp.v3i2.2545
Lusiana, A., & Suprayitno. (2020). Hubungan jenis makanan dengan kejadian gastritis pada kelompok usia 20-45 tahun di wilayah kerja Puskesmas Bengkuring Kota Samarinda Tahun 2019. Borneo Student Research, 1(2), 1221–1226.
Mega Kumala, A., Margawati, A., & Rahadiyanti, A. (n.d.). Hubungan antara durasi penggunaan alat elektronik (gadget), aktivitas fisik, dan pola makan dengan status gizi pada remaja usia 13-15 tahun. Journal of Nutrition College, 8(2). http://ejournal3.undip.ac.id/index.php/jnc/
Mufidah, R., & Soeyono, R. D. (2021). Pola makan, aktivitas fisik, dan durasi tidur terhadap status gizi mahasiswa program studi gizi Unesa. Jurnal Gizi Unesa, 01.
Muliani, N., Irianto, G., & Kurniawan, T. (2021). Frekuensi makan dan stres dengan kejadian gastritis pada perempuan usia 18-25 tahun di wilayah kerja Puskesmas Rawat Inap Kemiling Kota Bandar Lampung. Jurnal Wacana Kesehatan, 6(2), 101. https://doi.org/10.52822/jwk.v6i2.278
Nolita, W., Isnaniar, & Nurmayanti. (2023). Pola makan mahasiswa yang mengalami gastritis di Fakultas MIPA dan Kesehatan Universitas Muhammadiyah Riau. Jurnal Kesehatan As-Shiha.
Notoatmodjo, S. (2012). Metodologi penelitian kesehatan (pp. 144). PT Rineka Cipta.
Rokhman, O., Ningsih, A. N., Augia, T., Dahlan, H., Rosyada, A., Putri, D. A., Fajar, N. A., Yuniarti, E., Vinnata, N. N., Pujiwidodo, D., Ju, J., Wei, S. J., Savira, F., Suharsono, Y., Aragão, R., Linsi, L., & Reeger, U. (2020). Asuhan keperawatan pada Ny. R D dengan masalah gastritis di Puskesmas Rawat Inap Kampar Kiri. Jurnal Berkala Epidemiologi, 5(1), 90–96. https://core.ac.uk/download/pdf/235085111.pdf
Shalahuddin, I., Rosidin, U., & Jayaraga, F. (2018). Hubungan pola makan dengan gastritis pada remaja di Sekolah Menengah Kejuruan YBKP3 Garut. Jurnal Kesehatan Bakti Tunas Husada, 18.
Suzanne C. S., & Brenda G. B. (2002). Buku ajar keperawatan medikal bedah Brunner & Suddarth.
Tiranda, Y., & Astuti Cahya Ningrum, W. (2021). Faktor penyebab kejadian gastritis di Indonesia: Literature review. Jurnal Keperawatan Merdeka (JKM), 1(2).
Tussakinah, W., & Rahmah Burhan, I. (2018). Hubungan pola makan dan tingkat stres terhadap kekambuhan gastritis di wilayah kerja Puskesmas Tarok Kota Payakumbuh Tahun 2017. Jurnal Kesehatan Andalas, 7(2). http://jurnal.fk.unand.ac.id
Varentina Nafisa, Z., Aisyah, S., Ardhani, S. P., Rahmawati, A. T., Ananti, R., Pangestu, A., & Putra, D. (2023). Hubungan pola makan dengan penyakit gastritis pada mahasiswa Universitas Negeri Semarang. Jurnal Analis, 2(2). http://jurnalilmiah.org/journal/index.php/Analis
Viantri Kurdaningsih, S., Ramadhani Firmansyah, M., Siti Khadijah, S., & Ramadhani Firmansyah, M. (2021). Pola makan dan stres dengan kejadian gastritis mahasiswa Program Studi Ilmu Keperawatan Stik Siti Khadijah. JKSP, 4, 196. https://doi.org/10.32524/jksp.v4i2.266
Downloads
Published
Issue
Section
License
Copyright (c) 2025 NAJ : Nursing Applied Journal

This work is licensed under a Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License.