Pemanfaatan Ikan dan Tempe untuk Kebutuhan Nutrisi Pakan Kucing Ramah Lingkungan

Authors

  • Moza Hanu Sabila Universitas Islam Negeri Sumatera Utara
  • Roni Afriadi Universitas Islam Negeri Sumatera Utara
  • Sarah Witri Tampubolon Universitas Islam Negeri Sumatera Utara
  • Nazwa Nuha Nasution Universitas Islam Negeri Sumatera Utara

DOI:

https://doi.org/10.57213/jrikuf.v3i1.481

Keywords:

Cats, Tempeh, Feed Nutrients

Abstract

Fish waste and tempeh have significant nutritional advantages in making cat food. Some of the advantages that can be obtained from using these ingredients include the vegetable protein content in tempeh which is easier for cats to digest, making it very beneficial for cats with certain digestive sensitivities or allergies. Tempeh also contains essential amino acids that help meet the nutritional needs of cats, as well as support muscle growth and maintenance. Fish waste contains important nutrients such as 29.70% protein, 18.83% fat, 1.94% carbohydrates, 8.97% water content, and 1.07% crude fiber, which overall meet the nutritional needs of cats. In addition, the omega-3 fatty acid content in eggs is also useful for the health of the cat's skin and fur, making the food more nutritious. Tempeh is also known as first aid for cats with diarrhea, because the bacteria contained in tempeh can help neutralize harmful bacteria in the cat's intestines. By combining fish waste and tempeh in cat food, cats can get complete and balanced nutritional intake, while reducing feed production costs, making it a more environmentally friendly and economical choice.

References

Budoyo, S. (2018). Analisis Terhadap Pengaturan Plagiasi di Indonesia. Jurnal Meta Yuridis, 1(2), 10–22. https://doi.org/10.26877/m-y.v1i2.3384

Crystrie, D. A., & Adhianur, S. (2022). Pengaruh Inovasi Ojek Menjadi Ojek Online Pada Ekonomi Kreatif Di Era Revolusi Industri 4.0 : (Studi Kasus Pada Masyarakat Kota Tasikmalaya). Parta: Jurnal Pengabdian Kepada Masyarakat, 3(1 SE-), 52–59. https://doi.org/10.38043/parta.v3i1.3573

Djojosugito, A. A. (2024). Faktor-Faktor yang Mempengaruhi Peningkatan Perilaku Inovatif Prajurit TNI. Tatohi Jurnal Ilmu Hukum, 1(1), 236.

Hadiyati, E. (2012). KREATIVITAS DAN INOVASI PENGARUHNYA TERHADAP PEMASARAN KEIWRAUSAHAAN PADA USAHA KECIL. Jurnal Inovasi dan Kewirausahaan, 1(3), 135–151.

Inzana, N., Maulana, A. A., & Sari, P. M. (2024). Inovasi Sirekap dalam Meningkatkan Partisipasi Politik. Jurnal Administrasi Pemerintahan Desa, 5(2).

Nasution, I. R. (2019). Pemberdayaan Kelompok Tani dalam Peningkatan Produktivitas Padi Sawah (Oryzae sativa) (Studi Kasus : Kecamatan Lubuk Pakam, Desa Sekip Deli Serdang). Wahana Inovasi, 8(1), 165–173. https://jurnal.uisu.ac.id/index.php/wahana/article/view/1456%0Ahttps://jurnal.uisu.ac.id/index.php/wahana/article/download/1456/1133

Oktaria, M., & Alam, A. K. (2016). Penggunaan Media Software GeoGebra untuk Meningkatkan Kemampuan Representasi Matematis Siswa SMP Kelas VIII. Kreano, 7(1), 108–116.

Pahlevi, F. (2022). Pemberantasan Korupsi di Indonesia Perspektif Legal System Lawrence M. Freidmen. El-Dusturie, 1(1). https://doi.org/10.21154/eldusturie.v1i1.4097

Pebriani, W., & Busyra, N. (2023). Pengaruh Inovasi Produk Terhadap Minat Beli Konsumen di Era New Normal. Jurnal Ekonomi dan Manajemen Teknologi, 7(1), 83–89.

Prijowuntato, S. W., & Wardhan, A. M. N. (2021). Analisis Kesan, Tantangan, Hambatan, dan Harapan Pembelajaran Daring di Era Pandemi Covid 19 Sebastianus. Jurnal Inovasi Pendidikan Ekonomi, 11(2), 33–44.

Rahmadani, N. D., & Suyatno, S. (2024). Inovasi Pembelajaran Al-Islam dan Kemuhammadiyahan di Sekolah Dasar Muhammadiyah. Jurnal Basicedu, 8(1), 825–836.

Rifky, S., Duryat, M., & Saddami, S. T. (2023). Manajemen Kepemimpinan Kebijakan Politik Umar Bin Khattab. Jurnal Keislaman, 6(2 SE-Articles), 311–325. https://doi.org/10.54298/jk.v6i2.3897

Wiyono, H. D., Ardiansyah, T., & Rasul, T. (2020). KREATIVITAS DAN INOVASI DALAM BERWIRAUSAHA. Jurnal Usaha, 1(2), 19–25.

Yuliani, N., Yunianto, A., & Amalia, D. (2024). Inovasi Kewirausahaan dalam Industri Makanan Melalui Kreativitas dan Teknologi ( Studi Kasus Restoran AvoEats ). Jurnal Inovasi Kewirausahaan, 1(1), 6–18.

Zulkarnaen, A. H. (2019). Sistem Hukum Hubungan Industrial Pancasila Dan Produktivitas Perusahaan Dan Kesejahteraan Pekerja/Buruh. Res Nullius Law Journal, 1(1), 1–16.

Downloads

Published

2024-12-11

How to Cite

Moza Hanu Sabila, Roni Afriadi, Sarah Witri Tampubolon, & Nazwa Nuha Nasution. (2024). Pemanfaatan Ikan dan Tempe untuk Kebutuhan Nutrisi Pakan Kucing Ramah Lingkungan. Jurnal Riset Ilmu Kesehatan Umum Dan Farmasi (JRIKUF), 3(1), 23–32. https://doi.org/10.57213/jrikuf.v3i1.481