Mengetahui Tingkat Pengetahuan dan kesadaran Generasi Z dalam Menerapkan Diet Rendah Karbohidrat

Authors

  • Nazmi Izdihar Nur Aliyah Universitas Sultan Ageng Tirtayasa
  • Nisrina Qurrotul’aini Universitas Sultan Ageng Tirtayasa
  • Widhi Nurrohman Universitas Sultan Ageng Tirtayasa
  • Yosephin Berliana Terra Rosa Universitas Sultan Ageng Tirtayasa

DOI:

https://doi.org/10.57213/antigen.v2i2.265

Keywords:

Diet Benefits, Gen Z, Health Effects, Ketogenic Diet, Low Carb Diet

Abstract

Low-carb diets are one of the strategies for weight loss for people with obesity, diabetes, or some other diseases that require dieting in order to reduce the consumption of carbohydrates in food. Gen Z is accustomed to the digital world and easy access to information, some of them have a good understanding of carbohydrate diets and their effects on health. This journal aims to determine the level of knowledge, awareness, and how many have implemented a low-carb diet among generation Z. From 60 respondents who filled out the questionnaire, it was found that 78.3% of Generation Z already knew what a low-carb diet was, and 66.7% of Generation Z were interested in trying a low-carb diet.

References

Churuangsuk, C., Lean, MEJ & Combet, E. (2020). Diet rendah dan rendah karbohidrat: tantangan

dan peluang untuk manajemen dan pencegahan diabetes tipe 2. Proses. Nutrisi. sosial. 1, 1–16. https://doi.org/10.1017/S0029665120000105

Daniella, N., & Marsudi, M. (2022). Perancangan Buku Ilustrasi Pola Diet Yang Benar Di Kalangan Anak Muda Perempuan. Barik-Jurnal S1 Desain Komunikasi Visual, 3(2), 89-103.

Dewi, Gusti Kumala, and Esa Zilda Adriyanti. Hubungan body image dan diet terhadap status gizi remaja putri di SMK Analis Kesehatan Tunas Medika. Jurnal Pangan Kesehatan dan Gizi Universitas Binawan 1.1 (2020): 11-17.

Fauziyah, Mihdatun & Santosa, Dicky & Purwitasari,. (2022). Scoping Review: Perbandingan Pengaruh Diet Rendah Lemak dan Diet Rendah Karbohidrat (Diet Keto) terhadap Penurunan Berat Badan pada Obesitas Dewasa. Bandung Conference Series: Medical Science. 2. 10.29313/bcsms.v2i1.120.

Gotera, W., & SUGITHA, K. S. L. (2023). Manfaat Diet Ketogenik pada Tata Laksana Obesitas. Cermin Dunia Kedokteran, 50(8), 451-458.

Kaluku, K. (2023). Manajemen Dietetik Masyarakat. Media Sains Indonesia http://repo.poltekkes-maluku.ac.id/id/eprint/253

Kurnia, B., Nangoy, E., & Posangi, J. (2021). Diet Ketogenik untuk Penyakit Epilepsi Resisten Obat. Jurnal Biomedik: JBM, 13(3), 282-292. https://doi.org/10.35790/jbm.13.3.2021.31946

Masood, W., Annamaraju, P., Suheb, M. Z. K., & Uppaluri, K. R. (2023). Ketogenic diet. In StatPearls [Internet]. StatPearls Publishing.

Masrika, N. U. E., Arsyad, A., Yustisia, I., & Djabir, Y. Y. (2021). Efek Diet Tinggi Protein, Rendah Karbohidrat, Rendah Lemak pada Tikus Wistar Jantan terhadap Perubahan Berat Badan, Kadar Glukosa dan Kolesterol. JUMANTIK (Jurnal Ilmiah Penelitian Kesehatan), 6(1), 33-37.

Mayung, C. (2023). Efektivitas Diet Ketogenik dalam Penurunan Frekuensi Kejang pada Anak Dengan Epilepsi Resisten Obat. Termometer: Jurnal Ilmiah Ilmu Kesehatan dan Kedokteran, 1(1), 43-55.

Munawaroh, S. (2023, February). Pengaruh Perilaku Diet Dengan Kacang Merah dalam Penurunan Berat Badan Remaja Putri. In Jurnal Forum Kesehatan: Media Publikasi Kesehatan Ilmiah (Vol. 13, No. 1, pp. 1-6).

Prasetyo, N. (2016). Protokol Ketofastosis. Protokol Ketofastosis.

Rachmawati, F., & Purwaningrum, J. P. (2019). Model discovery learning berbasis etnomatematika pada bangun ruang untuk Menumbuhkan kemampuan Literasi dan Karakter Nasionalisme Pada Generasi Z 4.0. AKSIOMA: Jurnal Matematika dan Pendidikan Matematika, 10(2), 254-260 https://doi.org/10.26877/aks.v10i2.4837

Rafiq, A. A., Sutono, S., & Wicaksana, A. L. (2022). Pengaruh Aktivitas Fisik terhadap Penurunan Berat Badan dan Tingkat Kolesterol pada Orang dengan Obesitas: Literature Review. Jurnal Keperawatan Klinis dan Komunitas (Clinical and Community Nursing Journal), 5(3), 167-178. https://doi.org/10.22146/jkkk.60362

Rejeki, P. S., & Prasetya, R. E. (2021). Diet ketogenik. Airlangga University Press.

Sugandi, E., Dewi, D. R. L., & Wilson, W. (2022). Hubungan antara Depresi, Cemas, dan Stres terhadap Frekuensi Bangkitan Kejang pada Pasien Epilepsi. Jurnal Kedokteran dan Kesehatan, 18(2), 220-228. https://doi.org/10.14710/dmj.v8i1.23369

Syahriani, R., & Damayanty, A. E. (2022). Gambaran Siklus Menstruasi Pada Diet Ketogenik. Jurnal Ilmiah Kohesi, 6(2), 40-43.

Tashandra, N. (2021, August 5). 5 jenis diet terpopuler selama pandemi, Mana Paling Sehat? Halaman all. KOMPAS.com. Retrieved May 14, 2024, from https://lifestyle.kompas.com/read/2021/08/05/150314120/5-jenis-diet-terpopuler-selama-pandemi-mana-paling-sehat?page=all

Widiyawati, R. (2023). BAB 4 Gizi Dan Diet. Manajemen Penyehatan Makanan Dan Minuman: Teori Dan Praktik, 78.

Yolanda, N. G. A., Sareharto, T. P., & Istiadi, H. (2019). Faktor Faktor Yang Berpengaruh Pada Kejadian Epilepsi Intraktabel Anak Di Rsup Dr Kariadi Semarang. Jurnal Kedokteran Diponegoro (Diponegoro Medical Journal), 8(1), 378-389. https://doi.org/10.14710/dmj.v8i1.23369

Published

2024-05-24

How to Cite

Nazmi Izdihar Nur Aliyah, Nisrina Qurrotul’aini, Widhi Nurrohman, & Yosephin Berliana Terra Rosa. (2024). Mengetahui Tingkat Pengetahuan dan kesadaran Generasi Z dalam Menerapkan Diet Rendah Karbohidrat. Antigen : Jurnal Kesehatan Masyarakat Dan Ilmu Gizi, 2(2), 100–109. https://doi.org/10.57213/antigen.v2i2.265

Similar Articles

<< < 1 2 3 4 5 6 > >> 

You may also start an advanced similarity search for this article.